产品

BIO

Jogurt BIO Praziarna

Pochodzenie praziarem sięga czasów Rewolucji Neolitycznej około 10 000 lat temu, kiedy społeczności prehistoryczne zaczęły przechodzić od łowcy-zbieracza do rolnika.

Współczesne odmiany ziaren zostały opracowane w miarę upływu czasu poprzez mutacje, selektywne zbiory, hodowlę
i badania w dziedzinie biotechnologii.

Praziarna są w dużej mierze niezmienione w stosunku do ich początkowych udomowionych odmian. Dzięki temu postrzegane są jako zdrowsze niż współczesne zboża.

1. Jogurt BIO truskawkowy z komosą ryżową
Składniki: mleko pasteryzowane BIO, truskawki BIO 10%, cukier trzcinowy BIO, sok truskawkowy BIO 3,3% –
z koncentratu, śmietanka pasteryzowana BIO, komosa ryżowa BIO 1,5%, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillusacidophilus i Bifidobacterium lactis.

2. Jogurt BIO z czarnymi porzeczkami oraz chia
Składniki: mleko pasteryzowane BIO, czarna porzeczka BIO 10%, cukier trzcinowy BIO, sok z czarnej porzeczki BIO
3,5% – z koncentratu, śmietanka pasteryzowana BIO, chia BIO 1,3% (nasiona szałwii hiszpańskiej – Salvia hispanica), żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis.

3. Jogurt BIO brzoskwiniowy z kaszą jaglaną
Składniki: mleko pasteryzowane BIO, brzoskwinia BIO 10%, cukier trzcinowy BIO, śmietanka pasteryzowana BIO, sok brzoskwiniowy BIO 3,3% – z koncentratu, kasza jaglana 1,5% BIO, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis.

Należy spożyć do: data i nr partii na wieczku
Przechowywać w temperaturze od +2 ºC do +6 ºC.

Masa netto 140 g e

Zobacz, jaki procent dziennego zapotrzebowania na energię, białko, węglowodany, tłuszcze i składniki mineralne, pokrywa jedna porcja danego produktu.

Wartość odżywcza określa zawartość poszczególnych składników odżywczych (takich jak białko, węglowodany i tłuszcze) w pożywieniu.

Wartość odżywcza 100 g jogurtu
Wartość energetyczna 402 kJ / 95 kcal
Tłuszcz   2,4 g
        w tym kwasy tłuszczowe nasycone   1,7 g
Węglowodany 15,0 g
       w tym cukry 14,0 g
Białko   3,3 g
Sól   0,08 g

* RWS – Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)

Komosa ryżowa pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3–5 tysięcy lat.
Nasiona komosy ryżowej (zwane quinoa lub ryżem peruwiańskim) zawierają 64% węglowodanów, 13% wody, 14% protein i 6% tłuszczu. Są dobrym źródłem błonnika, białek i witamin grupy B.

Zawierają dużo magnezu i fosforu.

Zawiera flawonoidy, które są naturalnymi przeciwutleniaczami roślinnymi

Może być stosowana jako zamiennik mięsa w dietach roślinnych. Ma również niski indeks glikemiczny, więc zapewnia uczucie sytości na dłużej, więc może być pomocna przy zwalczaniu otyłości

Komosa ryżowa nie zawiera glutenu i jest łatwostrawna.

Kasza jaglana – kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Proso jest jedną z najdawniej uprawianych roślin. Najstarsze pozostałości tej rośliny w osadach ludzkich odkryto w Chinach i pochodzą z okresu 8,5-7 tysięcy lat p.n.e.

Kaszę jaglaną nie zawiera glutenu, przez co nadaje się jako składnik diety bezglutenowej. Jest też łatwiej strawna niż inne kasze. Kasza zawiera 10-14% białka, sole mineralne (fosfor, wapń, cynk, jod, potas, sód, magnez, brom) i dwukrotnie więcej niż żyto i pszenica witaminy B1 i B2.

Nasiona CHIA szałwii hiszpańskiej zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, oraz flawonoidy w tym myrycetynę, kwercetynę i kemferol). Ponadto zawierają cenne dla zdrowia człowieka składniki mineralne: żelazo, magnez, cynk, fosfor, a także wapń i witaminy: E, B1, B3. Nasiona chia nie zawierają glutenu, natomiast zawierają śladowe ilości sodu.

“双歧杆菌”是肠道菌群中最有益的菌类,它的作用体现于可以有效抵抗肠道中的有害微生物。

酸奶要比牛奶更易消化,因为大部分的蛋白质,脂肪和碳水化合物在发酵过程中成为菌类。

钙是骨骼牙齿成长时最需要的元素。缺钙会导致发育不良和骨骼脆弱。钙质最容易从肉类食品摄取钙质,目前在各种奶类产品中也含有大量的钙元素。

酸奶饮品和普通酸奶在本质上没有任何区别。

乳糖是牛奶中富含的糖种类。

乳糖不耐受的患者应远离牛奶,但是大部分患者可以接受酸奶中的乳糖(建议遵医嘱)

酸奶应在两岁以上儿童的食谱中出现。但也可以在医生允许下提前食用酸奶。

每个上幼儿园的孩子每天需要摄入800毫克的钙,以便可以健康的成长

需要注意的是,酸奶制品和其他食品一样,都需要均衡的摄入 – 请不要过多食用酸奶制品。

卡路里是热量单位,是指把1克水提高1°C需要的能量。因此卡路里也来源于这种计算方式,这个能量是用来提供身体活力的必需品。